از دلیل تا درمان کهیر عصبی

به گزارش کتاب دینا، کهیر می تواند ناشی از ناراحتی های عصبی پیش آمده برای افراد نیز باشد، وقتی فرد خشمگین هست منجر به کهیر روی بدن خواهد شد. طبق آمار جهانی 20-15 درصد جمعیت جهان دست کم در طول زندگی یک بار کهیر را تجربه نموده اند و 1 تا 5 درصد مبتلا به کهیر مزمن میباشند

از دلیل تا درمان کهیر عصبی

کهیر عصبی چیست؟

هر عاملی در بدن می تواند منجر به ایجاد کهیر روی پوست بشود. کهیر وقتی به وجود می آید که مویرگ های زیر سطح پوست مقداری غیرعادی از خون داشته باشند تا جایی که خون حتی می تواند از آن ها خارج شود و لکه های پوستی قرمز ایجاد کند. یک پنجم ما در زندگی مان دچار نوعی کهیر می شویم.

کهیرها یا حاد هستند یا مزمن. کهیرهای حاد در یک مدت زمان کوتاه روی پوست ظاهر می شوند و معمولا با حذف عامل حساسیت زا (مثلا یک غذا یا گل و گیاه) از بین می فرایند اما کهیرهای مزمن می توانند تا چند سال روی پوست بمانند. کهیر عصبی هم یکی از انواع کهیر حاد است.

همه کهیرها بر اثر یک عامل حساسیت زای بیرونی به وجود می آیند یا نشانه ای از یک بیماری در بدن هستند. بدن خیلی از افراد به استرس و اضطراب با ایجاد کهیر واکنش نشان می دهد. چون بعد از تجربه یک دوره استرس ثابت، هیستامین در خون آزاد می شود. وقتی مقدار هیستامین در جریان خود زیاد باشد، خون درون مویرگ ها به نوعی به مایع میان بافتی نشت پیدا می نماید و ظاهر پوست قرمز می شود.

این قرمزی می تواند به صورت لکه های پراکنده قرمز یا یک سطح بزرگ روی پوست ظاهر شود. استرس می تواند به صورت ناگهانی تعداد زیادی کهیر روی پوست ایجاد کند، موضوعی که باعث نگرانی بسیاری از افراد می شود.1

علت ایجاد کهیر عصبی چیست؟

همانطور که گفته شد کهیر عصبی زمانی ایجاد می شود که فرد استرس و اضطراب زیادی را به طور طولانی مدت تجربه کند. در این شرایط بدن برای آمادگی بیشتر و پاسخ دادن به تغییرات محیطی هورمون کورتیزول ترشح می نماید. زمانی که فرد به طور مکرر در شرایط استرس زا قرار داشته باشد، مقدار ترشح این هورمون افزایش می یابد.

ترشح زیاد کورتیزول باعث ضعف سیستم ایمنی بدن می شود. کورتیزول بعلاوه با سلول های ماستوسیت پوست ترکیب شده و باعث ترشح هیستامین می شود. هنگامی که سطح هیستامین در جریان خود زیاد شود، مقداری از خون درون مویرگ ها از آن خارج و وارد فضای میان بافتی می شود و باعث قرمز شدن پوست و ایجاد کهیر می شود.

بعلاوه از دیگر عوامل ایجاد کهیر می توان عوامل ژنتیکی را نام برد. پدر و مادری که هر دو کهیر می زنند احتمالا کودکشان هم به همین عارضه مبتلا می شود. اما اگر فقط یکی از والدین این مشکل را داشته باشد، کودک تنها 30 درصد احتمال کهیر زدن دارد.2

علائم کهیر عصبی

ظاهر کهیرهای عصبی با دیگر انواع کهیر تفاوت چندانی ندارد. برآمدگی هایی با ابعاد مختلف، قرمز رنگ و با حاشیه های معین که می تواند در هر جایی از بدن ایجاد شود و باعث خارش و قرمزی محل درگیر شود. معمولا وسط کهیر رنگ پریده تر از اطراف آن است اما لزوما اینگونه نیست و می تواند قرمز باشد.2

چه زمانی به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنیم؟

کهیرهای عصبی معمولا حاد محسوب می شوند. این یعنی علائمشان تا حدود شش هفته بعد از نشانه های اولیه از بین می فرایند. اما در برخی از موارد خاص، این کهیرها روی پوست به جای مانده و مزمن می شوند. اگر دچار کهیر عصبی شده اید تا چند روز صبر کنید و اگر دیدید پوستتان هنوز قرمز است و خارش دارد به دکتر متخصص پوست مراجعه کنید تا با پماد یا دارو کهیر را از بین ببرد.

تجربه کهیر، حتی اگر خیلی زود از بین برود، ناراحت نماینده و بد است چون ظاهر زشتی به پوست می دهد و علاوه بر آن با خارش شدید، می تواند زندگی روزانه مان را مختل کند. علاوه بر این، وقتی کهیرها روی قسمت هایی از بدن قرار می گیرند که روزانه در معرض دید هستند (مثل صورت یا گردن یا دست ها) خود باعث ایجاد اضطراب اجتماعی می شوند و همین علائم آن را بدتر می نماید، پس در صورتی که با این نوع کهیرها روبرو شدید زودتر به پزشک پوست مراجعه کنید.1

داروهای درمان کهیر عصبی

کهیرهای عصبی چون در بیشتر مواقع جز کهیرهای حاد هستند پس درمان دارویی آنه نیز مانند کهیر حاد است که شامل موارد زیر می باشد:
1) آنتی هیستامین ها
اولین قدم برای درمان کهیرها سرکوب کردن هیستامین های ترشح شده است. از جمله برترین و موثرترین آنتی هیستامینها می توان به لوراتادین، ستیریزین و فکسوفنادین اشاره کرد.

ستیریزین به شکل قرص و شربت با دوز 5 و 10 در بازار ایران وجود دارد. شربت ستیریزین و قرص دوز 5 میلی گرم برای بچه ها و دوز 10 میلی گرم برای بزرگسالان است که معمولا پزشکان مصرف آن را بصورت روزانه 1 عدد قبل از خواب تجویز می شود. علت اینکه ستیریزین بهتر ست شبها قبل از خواب مصرف شود این است که یکی از عوارض ستیریزین احساس خواب است و باعث خواب آلودگی می شود پس قبل از رانندگی یا انجام فعالیت های مهم روزانه ستیریزین را برای درمان کهیر استفاده نکنید.

لوراتادین نوع دیگری از داروهای آنتی هیستامین است که با سرعت کمتری در بدن آزاد می شود و در نتیجه ماندگاری بیشتری در بدن دارد و بعلاوه احساس خواب آلودگی آن نسبت به ستیریزین کمتر است.

فکسوفنادین قویترین، جدیدترین و بی عوارضترین آنتی هیستامین ساخته شده است که ایجاد خواب آلودگی آن بسیار کم است به همین علت می توان از آن در طی روز نیز استفاده کرد.

2) پردنیزولون
قرص پردنیزولون دارای دو دوز 5 و 50 است و دارویی از دسته کورتیکواستروئیهاست (کورتونها). پردنیزولون و در واقع تمامی داروهای کورتیکواستروئید واکنش سیستم دفاعی بدن به عوامل محرک را ضعیف می نمایند در نتیجه بدن در برابر عوامل آلرژیک کهیر از خود هیستامین ترشح نکرده و واکنشی نشان نمی دهد. پردنیزولون و سایر داروهای کورتون به علت عورض جانبی و تضعیف سیستم ایمنی بدن حتما باید با تجویز پزشک تهیه مصرف شوند.
3) مونته لوکاست
مونته لوکاست (ایروکاست) نوعی داروی ضد التهاب است. اسیدهای چربی بنام لکوترین عامل ایجاد بیماریهایی مثل کهیر، آسم و سایر بیماری های التهابی هستند، اگر این اسیدهای چرب در بدن جذب نشوند التهابی در بدن صورت نمی گیرد. مونته لوکاست سیستم ایمنی بدن را فریب می ده و بجای لکوترین جذب بدن می شوند و به سیستم دفاعی نشان می دهند که لکوترینها جذب شده اند، به این روش التهابی رخ نمی دهد و کهیر اتشدید نمی شود و آغاز به بهبود می نماید.3

هنگامی که کهیر عصبی ایجاد می شود چکار کنیم؟

در اثر استرس و عصبانیت بدن گرم میشود و در واقع دمای بدن و فشار خون بالا می شود. در نتیجه گرمای زیاد بدن نیز می تواند علائم کهیر عصبی را تشدید کند. زمانیکه کهیر عصبی بر پوست شما ظاهر می شود بهتر است از عامل محرک کهیر دور شوید و فعالیت های زیر را انجام دهید تا اعصاب شما آرامتر شود:

استحمام با آب خنک

استفاده از کمپرس سرد بر ناحیه مورد نظر

پیاده روی در هوای آزاد (تردمیل در خانه توصیه نمی شود)

مطالعه یک کتاب

نوشیدن یک چای یا قهوه

گوش دادن به موزیک

قرار گرفتن در محیط خنک و پوشیدن لباسهای نخی و گشاد

این اقدامات می توانند فکر شما را درگیر نمایند و بعلاوه دمای بدنتان را پایین بیاورند، در نتیجه در بیشتر موارد کهیر عصبی در اثر دور شدن از عامل محرک عصبی، محو شده و درمان می شود.3

پینوشتها

1.www.darmankade.com

2.www.doctop.com

3.www.mag.mahtateb.com

منبع: راسخون

به "از دلیل تا درمان کهیر عصبی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "از دلیل تا درمان کهیر عصبی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید