تولیدکنندگان چای ، بهترین ها جهان کدامند؟

به گزارش کتاب دینا، بیشتر مردم فکر می نمایند که قهوه پرمصرف ترین نوشیدنی گرم جهان است در صورتی که چای این مقام را دارد و بعد از آب، چای در مقام دوم نوشیدنی های پر مصرف جهان قرار می گیرد. در این مطلب می خواهیم 10 کشور از فراورینمایندگان چای در جهان را معرفی کنیم. در ادامه با خبرنگاران همراه باشید. چای تا حد زیادی در جهان پر هوادار است به طوری که واردات چای آمریکا از سال 1990 تا اکنون، حدود 400 درصد افزایش پیدا نموده است. چای قدمتی چندین هزار ساله دارد، ابتدا در چین به عنوان نوشیدنی دارویی کشت شده و سپس در قرن هفدهم میلادی به بریتانیا راه یافت و از گذشته تا اکنون بسیار در بریتانیا معروف شده است ؛ در زمان گذشته در بریتانیا، چای به cuppa معروف شد که معنی آن یک فنجان چای است. چای حاوی کافئین است و یاری می نماید که خستگی از تن انسان بیرون رود. به علت اینکه بیشتر مردم جهان از چای استفاده می نمایند، فراوری آن هم باید مناسب این حجم درخواست مردم باشد. بر اساس آماری که به وسیله سازمان فائو (سازمان مطرح خواربار در جهان که در ملل متحد واقع شده است) به دست آمده، برترین فراورینمایندگان چای و برترین فراوری نمایندگان چای در جهان در بین سال های 1993 تا سال 2013 به ترتیب زیر می باشد.

تولیدکنندگان چای ، بهترین ها جهان کدامند؟

1) آرژانتین (سالانه 69,924 تن)

چای در دهه 1920 میلادی به آرژانتین وارد شد و خیلی سریع قسمت مهمی از فرهنگ کشور آرژانتین شد. قیمت کم چای در دهه 1950 و قانون منع واردات آن به کشور آرژانتین از طریق دولت، باعث شد چای به کندی در صنعت این کشور رشد کند ولی انتها، موقعیت جغرافیایی و شرایط آب و هوایی کشور آرژانتین باعث شد به یکی از بزرگترین فراورینمایندگان چای در جهان تبدیل گردد. آرژانتین بیشتر چای سیاه فراوری می نماید و بعلاوه شرایط آب و هوایی استوایی این کشور شرایط خوبی را برای کاشت چای های پیوندی هندی و کاملیا سیننسیس (Camellia Sinensis) فراهم نموده است. ماته نوشیدنی سنتی گیاهی در کشور آرژانتین است که از برگ های گیاه یربا درست می گردد، این نوشیدنی در کشور آرژانتین طرف دارهای زیادی داشته و به عنوان یک نوشیدنی ملی برای این کشور محسوب می گردد.

2) ایران (سالانه 83,990 تن)

تا آخر قرن پانزدهم میلادی، نوشیدنی گرمی که ایرانی ها دوست داشتند، قهوه بود، اما به علت دور بودن ایران از سایر کشورهای فراوری نماینده قهوه جهان، تهیه آن را سخت می نمود و تهیه چایی از کشور چین، از طریق راه ابریشم خیلی آسان تر از تهیه قهوه بود. در سال 1882 میلادی برابر با سال 1285 شمسی، بذر و دانه چای از کشور هند وارد کشور ایران شده و سپس ایرانیان شروع به کشت این گیاه در کشور خود کردند. اولین شهردار تهران یعنی محمد میرزا کاشف السلطنه، توانست چای را به کشور ایران وارد کند؛ به همین علت از او به عنوان چایکار یا پدر چای ایران نیز یاد می گردد. کاشف السلطنه سفیر ایران در هند بود، زمانی که این کشور تحت استعمار بریتانیا قرار داشت. کاشف السلطنه می دانست که بریتانیایی ها روش کشت و فراوری چای را مخفی می نمایند، به علت اینکه از تجارت های مهم آنان در کشور هند بود ؛ پس کاشف السلطنه به عنوان یک کارگر فرانسوی وارد مزارع کشت چای هند شده و روش کاشت و برداشت آن را آموخت و در آخر با نمونه هایی به ایران بازگشت. او در استان گیلان شروع به فراوری چای کرد و از همان زمان کم کم صنعت چای ایران شکل گرفت. امروزه 32000 هکتار مزارع چای در ایران وجود دارد که بیشترا در دامنه کوه ها واقع شده اند.

3) ژاپن (سالانه 88,900 تن)

در بین چهار جزیره بزرگ ژاپن، شرایط کشت چای در سه جزیره آن مطلوب است. ژاپن سالانه 85.900 تن چای فراوری می نماید ولی بعلت اینکه چای نوشیدنی اصلی این کشور است، فقط 2٪ از هزاران تن چای کشور ژاپن صادر می گردد. 99.9 درصد چای های فراوری شده کشور ژاپن چای سبز است؛ چای سبز بسیار در ژاپن معروف و رایج است که به نوشیدنی پیش فرض همه مردم این کشور شده است. بانچا نام معروف ترین نوع چای سبز مصرفی در کشور ژاپن است. گونه های دیگری نیز از چای سبز ژاپن دیده می گردد که نام آنها عبارت است از سنچا ، جن مایچا و هوجیچا.

4) ویتنام (سالانه 116,780 تن)

کشور ویتنام در سال 1880 زمانی که فرانسوی ها اولین مزارع کشت چای را در استان فوتو ویتنام راه اندازی کردند، شروع فراوری چای برای آن بود. صنعت فراوری چای سریع و در طی مدت 50 سال بسیار رونق گرفت. اکنون ویتنام از صادرنمایندگان اصلی چای جهان به و مخصوصا به قاره های آفریقا و اروپا می باشد. اگرچه به علت جنگ ویتنام باعث کاهش رونقش شد ولی فراوری در دهه 1980 میلادی، باز توانست رونق پیدا کند تا حدی که در سال 2013 توانست 116,900 تن چای فراوری کند. فراوری چای در این کشور در دو قسمت اداره می گردد؛ یکی شرکت های بزرگ تجهیزات کامل و نو و دیگری فراورینمایندگان که میزان محدودی در مزارع خودشان چای پرورش می دهند. چایی های متفاوتی در این کشور یافت می گردد: که 60 درصدش چای سیاه، 35 درصدش چای سبز و 5 درصد باقی شامل انواع دیگری از چایی مثل چای نیلوفر و چای ینامن که مخصوص همین کشور نیز هستند. نوع دیگری از چای که نامش شان تویات است نیز در ویتنام وجود دارد چایی که گیاه آن ، فقط در برخی قسمت های ویتنام می توانند رشد نمایند.

5) اندونزی (سالانه 157,388 تن)

مردم اندونزی در قرن 1700 میلادی کاشت چای را شروع نمودند. گیاهی که در ابتدا از طریق استعمارگران هلندی به کشور اندونزی وارد شد. در آن موقع یعنی اوایل ورود چای به این کشور، فرهنگ نوشیدن آن، چندان خوب و زیاد در کشور اندونزی توسعه نیافت ومعروف نشد؛ اول به مرور زمان چای جزی از نوشیدنی های اصلی مردم این اندونزی شد. فقط در سال 2013 ، این کشور به فراوری زیادی یعنی 150.100 تن چای دست یافت هرچند 65 درصدش به سایر کشورهای جهان صادر شد. در این کشور بیشتر به فراوری چای سیاه توجه می گردد و میزان کمی هم در این میان چای سبز نیز هم در این کشور فراوری می گردد. بیشتر مردم جهان با چای این کشور آشنا نیستند، به علت این که بیشتر فراوریات چای این کشور به شکل چایی های ترکیبی به فروش می رسد و هم اکنون مردم اندونزی یکی از برترین فراورینمایندگان چای و برترین فراورینمایندگان چای در جهان می باشد.

6) ترکیه (سالانه 174,932 تن)

ترکیه در سال 2013 یکی از برترین فراوری نمایندگان چای، توانست 225 هزار تن چای فراوری کند. به طرز عجیبی تمام این میزان چای فقط در شهر کوچک ریزه این کشور فراوری شده بود. آب و هوا و موقعیت جغرافیایی خوب این شهر شرایط برای کشت چای بسیار مناسب است. ترکیه نیز بیشتر چای سیاه یا همان چای ترک فراوری می نماید البته در این میان نوعی چای دیگر با عنوان چای ریزه نیز در این کشور فراوری می گردد. با اینکه قهوه ترک در جهان بسیار معروف است، فرهنگ نوشیدن چای نیز در این کشور زیاد است مانند دم کردن مختلف چای در این کشور که این کار را به روش سنتی خود یعنی با سماور و قوری انجام می دهند. شاید برای بیشتر افراد سوال پیش بیاید که این کشور تنها با فراوری نوع خاصی از چای و چطور به این رده در صنعت چای دست پیدا کند و در این راه و طی سال ها پیروز بماند؟ علت آن بیشتر به این علت است که بازار فراوریات داخلی چای در این کشور با میزان تعرفه ها گمرکی خیلی زیادی که داشته باعث شده واردات چای همچنان پیشرفت کند و آسیبی نبیند. هم اکنون هم میزان تعرفه های گمرکی برای واردات چای در کشور ترکیه برابر با 145 درصد می باشد و از برترین فراورینمایندگان چای در جهان شناخته شده.

7) سریلانکا (سالانه 295,830 تن)

داستان شروع فراوری چای در سریلانکا این گونه بوده است که یک مزرعه دار بریتانیایی به نام جیمز تیلور سال1867، کشت چای را در زمینی به مساحت 7.5 هکتار واقع در شهر کندی سریلانکا شروع نمود. او توانست با صادرات چای، نظر نویسنده معروف اسکاتلندی، آرتور کانن دویل خالق شرلوک هولمز را جلب کند. زحمات او باعث شد که امروزه این کشور بتواند 188.175 تن چای در سال فراوری کند و به صنعتی مهم در سریلانکا تبدیل گردد و کاری که امروزه باعث اشتغال زایی برای بیش از یک میلیون نفر شده است. اکنون این کشور بیشتر از سه نوع چای فراوری می نماید به نام های: سیلان سیاه ، سیلان سبز و سیلان سفید.

8) کنیا (سالانه 303,308 تن)

تعداد زیادی از کشور های جهان میزان زیاد چای را در زمین هایی با مساحت زیاد فراوری می نمایند ولی با اینکه 90 درصد زمین چای کنیا کوچکتر از نیم هکتار است توانسته سالانه 303 هزار تن چای فراوری کند که واقعا کار شاهکاری برای کنیا است و از برترین فراورینمایندگان چای و برترین فراورینمایندگان چای در جهانست. کنیا برای رقابت و باقی ماندن در بازار چای، در صنعت فراوری خود دست به نوآوری زده است. این کشور انواع مختلف چای در شرایط آب و هوایی خود را با کیفیت زیادی فراوری می نماید.

9) هند (سالانه 900,094 تن)

هند دومین فراورینماینده بزرگ چای و یکی از برترین فراورینمایندگان چای در جهان با فراوری سالانه 900.000 تن چای است. از تاریخی که بریتانیا چای را به هند وارد کرد فراوری آن شروع شد و آنها مزرعه ها را به زمین های کشت چای تبدیل کردند. هند بیشتر از یک میلیارد جمعیت دارد که از چای به عنوان نوشیدنی رایج و روزانه استفاده می نمایند. به همین علت بیش از 70 درصد از این 900.000 تن چای در داخل کشورشان مصرف می گردد و صادرات آن به نقاط مختل جهان کم است. چای عطری شمال هند در بیشتر نقاط جهان مخصوصا برای مردم آمریکای شمالی بسیار محبوب است.

10) چین (سالانه 1,000,130 تن)

چین دارای مقام اول و بزرگترین کشور فراوری نماینده چای و برترین فراورینمایندگان چای در جهان است. چین در2013 توانست 1.700.00 تن چای فراوری کند که برابر 30 تا 35 درصد از تمام چای فراوری شده در جهان بوده است. این فراوری چشم گیر و بسیار زیاد با وجود تاریخ کهن و طولانی چین در حیطه کشت و فراوری چای چندان شگفت انگیز نیست. بر اساس داستان ها و افسانه های قدیمی یک گیاه شناس به نام شنونگ در 2737 سال قبل از میلاد چای را به چین وارد کرد. چای برای چینی ها هم یک نوشیدنی بسیار مهم و هم نوعی دارو است که استفاده می نمایند. چای اصلی ترین قسمت در انواع مرنامات مذهبی مردم چین می باشد. نام چای هایی که در این کشور فراوری می شوند عبارت است از: چای سبز، چای اولانگ، چای سفید، چای پوئر، چای زرد و چای ینامن.

منبع: همگردی

به "تولیدکنندگان چای ، بهترین ها جهان کدامند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تولیدکنندگان چای ، بهترین ها جهان کدامند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید