زن مرموز و ثروتمندی که پس از 4000 سال پیدا شد!
به گزارش کتاب دینا، بازسازی چهره شخصیت های تاریخی مشهور از روی نقاشی ها و مجسمه ها، امری است که گاه خبر هایی درباره آن می شنویم، اما بازسازی چهره ای مربوط به دوران های پیش از تاریخ، چندان معمول نیست. اکنون در یک اقدام جالب توجه دانشمندان با استفاده از جمجمه و بقایای DNA، چهره زنی ثروتمند از دوران عصر برنز بوهمیا را بازسازی کردند.
به گزارش کتاب دینا، این زن با پنج دستبند برنز، دو گوشواره طلا و یک گردنبند سه رشته ای از بیش از 400 مهره کهربا به خاک سپرده شد. بعلاوه سه سوزن خیاطی برنزی همراه او بود. این فرد از فرهنگ Únětice، گروهی از مردمان اوایل عصر برنز اروپای مرکزی بود که به خاطر مصنوعات فلزی خود، از جمله سر تبر، خنجر، دستبند و گردنبند های فلزی پیچ خورده معروف بودند.
میکال ارنی، باستان شناس موسسه باستان شناسی آموزشگاه علوم جمهوری چک گفت: اگرچه هویت این زن هنوز برای ما تعیین نیست، اما او بسیار ثروتمند بود. در واقع، شاید این غنی ترین قبر زنانه از کل منطقه فرهنگی Únětice باشد. بر اساس تاریخ گذاری رادیوکربن گورستانی که استخوان های او در آن پیدا شد، این زن بین سال های 1880 و 1750 قبل از میلاد زندگی می کرد. این قبرستان در نزدیکی روستای Mikulovice در شمال جمهوری چک و نزدیک مرز لهستان است. این منطقه و منطقه ها اطراف آن به نام بوهمیا شناخته می شوند، زیرا قبل از جنگ جهانی اول پادشاهی به همین نام را تشکیل می دادند.
در گورستان مورد نظر تا به امروز 27 گور دارای گنجینه های عصر برنز یافت شده است. ارنی گفت: ما در 40 درصد از قبر های زنانه، کهربا پیدا نموده ایم، اما قبر زن مورد نظر از لحاظ غنای اشیا کاملا فرق دارد. به گزارش کتاب دینا، این کهربا احتمالاً از دریای بالتیک آمده است، که نشان می دهد مردم Únětice بخشی از یک شبکه تجاری گسترده در اروپا در آن موقع بودند. اشیاء برنزی ساخته شده به وسیله اروپاییان معاصر نیز پیچیدگی تجارت عصر برنز را نشان می دهد. ارنی اضافه کرد: از بقایای اسکلتی که در گورستان نزدیک میکولوویسه یافت شد، این زن کهربا پوش برترین جمجمه را داشت. این یک خوش شانسی محض بود که غنی ترین قبر بعلاوه دارای بقایای اسکلت بود که می تواند زمینه بازسازی را فراهم کند.
خوشبختانه این استخوان ها به میزان کافی حفظ شده بودند که قطعاتی از DNA زن را در خود نگه دارند. این توالی های ژنتیکی محققان را قادر ساخت تا دریابند که چشم ها و مو های او قهوه ای و پوستش روشن است. اوا وانیچکووا، انسان شناس موزه موراویا در برنو و اوندری بیلک، مجسمه ساز برای ساختن مدل بالا تنه زن با یکدیگر همکاری کردند. لباس ها و اکسسوری های بازسازی شده این زن نیز مبتنی بر علم بود. Ludmila Barčáková از مؤسسه باستان شناسی آموزشگاه علوم چک، گردن بند کهربایی و گوشواره های طلا را ساخت، فلزکار Radek Lukůvka دستبند ها و سوزن های برنزی را بازسازی کرد و کریستینا اوربانووا، باستان شناس متخصص در منسوجات، لباس های این زن را طراحی کرد.
نتیجه کار بازسازی چهره زنی جوان با صورتی مشابه زنان امروزی بود که البته این بازسازی مبنایی کاملاً علمی و نه خیال پردازانه داشت. اما هنوز معمای این همه اشیا دفن شده به همراه او هنوز بی پاسخ مانده است. ارنی گفت که در منطقه ها همسایه بوهمیا، غنی ترین قبر ها مربوط به مردان است، در حالی که زنان عمدتاً بدون تزئینات دفن می شدند. به گزارش کتاب دینا، وی اضافه کرد، تعیین نیست که آیا زنان در منطقه نزدیک به میکولوویسه امروزی موقعیت متفاوتی داشتند یا خیر. این امکان وجود دارد که زنان این منطقه به صورت فردی ثروت بیشتری را نسبت به زنان در منطقه ها مجاور کنترل می کردند، اما این امکان نیز وجود دارد که آن ها با ثروت دفن شده باشند تا ثروت خویشاوندان مرد خود را به نمایش بگذارند.
منبع: livescience
ترجمه: مصطفی جرفی -کتاب دینا
منبع: فرارو