معرفی صبرزرد و خواص درمانی آن
به گزارش کتاب دینا، عصاره برگ گیاهی است که به فارسی صبرزرد، چادُروا و در کتب طب سنتی، صِبر، صبارا و صبر سقوطری نامیده شده است.
نویسنده: صمصام صانعی
عصاره برگ گیاهی است که به فارسی صبرزرد، چادُروا و در کتب طب سنتی، صِبر، صبارا و صبر سقوطری نامیده شده است.
معینات ظاهری صبرزرد:
شیرابه سفت شده ای است که از برگ گوشتدار انواع متنوعی از آلوئه ها به دست می آید و به صورت توده های بی شکل و نامنظم یا به صورت ورقه ای نازک و شفاف و برخی دیگر کدر و جگری رنگ می باشد. برترین نوع آن تلخ، زعفرانی رنگ یا قرمز یاقوتی، صاف، براق، ترد و در حین شکستن ریزریز می گردد. صبرزرد را به روش های گوناگونی به دست می آورند.یکی از روش های غیر صنعتی و سنتی تهیه صبرزرد:
برگ آلوئه ورا را به صورت قطعات کوچکی در سبدی که از سیم های آهنی ساخته شده ریخته سپس سبد را در دیگ آب جوش قرار داده پس از 10 دقیقه سبد را از آب جوش خارج می نمایند. باید این عمل را چند بار با قطعات برگ های تازه تکرار کرد تا آب جوش غلظت قابل ملاحظه ای پیدا نموده و رنگ آن نیز تیره گردد سپس دیگ آب جوش را مدتی به حال خود باقی گذاشته تا قسمت مورد استفاده آن از ناخالصی ها جدا گردد و در دو سطح مختلف قرار گیرد بعداً به روش کج کردن دیگ، شیره را از ناخالصی ها جدا می سازند. شیره حاصله را به دو روش یکی از طریق نور خورشید و دیگری با گرمای مستقیم غلیظ می نمایند. شیره تهیه شده را در سینی یا ظرف های مسی ریخته در برابر نور خورشید قرار می دهند پس از چندین روز رطوبت خود را از دست داده و سفت می گردد. روش دیگر شیره به دست آمده را در ظرفی مسی ریخته و روی حرارت مستقیم قرار داده و مرتب آن را هم می زنند موقعی که حالت سفتی گرفت از روی گرمای مستقیم برداشته و در مجاورت نور خورشید قرار داده دو الی سه روز که گذشت سفت شده و قابل استفاده می باشد.طبیعت:
طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن گرم و خشک است.ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در صبرزرد:
موادی از مشتقات آنتراکینون مانند امودین و کریزوفانیک اسید در آن معین شده است.نحوه مصرف:
طبق دستور پزشکخواص درمانی:
خارج نماینده اخلاط مختلف از بدن و افزاینده ترشح صفرا، ملین قوی و مسهل، پاک نماینده روده ها و تحریک نماینده اعمال روده، تحلیل برنده ورم ها و ضد میکروب، رفع نماینده انسداد کبدی و کاهنده قند خون، ضد کرم و خارج نماینده سایر انگل های گوارشی، مقوی معده و کبد و ضد سرفه، تصفیه نماینده خون و بازنماینده قاعدگی، صاف نماینده سینه و ضد نفخ می باشد. ضمناً برای روماتیسم، درد سینه، سوء هاضمه ناشی از ضعف عمل دستگاه گوارش و زردی نیز مفید است. مصرف صبرزرد به اندازه کم محلل، مقوی، تقویت نماینده دستگاه هضم و مخاط روده را تحریک می نماید و از توقف مواد در روده جلوگیری به عمل می آورد. در استعمال خارجی نیز التیام بخش زخم ها و ضد آفتاب سوختگی می باشد.تذکر:
استفاده از صبرزرد برای اشخاصی که دچار انسداد روده، بیماری کرون، کولیت اولسره، آپاندیسیت، درد شکم با دلیل نامعین، خانم های باردار، بچه ها کمتر از 12 سال، در موارد خونریزی در فواصل قاعدگی، حالاتی از بیماری که خون درادرار ظاهر می گردد و برای مبتلایان به بواسیر ممنوع است. به طور کلی مصرف داخلی آن خطرناک و در صورت لزوم باید با نظر پزشک مصرف گردد.
منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.
منبع: راسخون
تاریخ انتشار: 15 آبان 1400
آخرین بروزرسانی: 15 آبان 1400
گردآورنده: dinabook.chaparblog.ir
شناسه مطلب: 19864
به "معرفی صبرزرد و خواص درمانی آن" امتیاز دهید
دیدگاه های مرتبط با "معرفی صبرزرد و خواص درمانی آن"
* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید